Путања

Одобрена реализација пројекта „Зелена решења за управљање биолошким отпадом”

Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу имаће част да реализује пројекат „Зелена решења за управљање биолошким отпадом” у сарадњи са партнерима Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду и ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа”, уз подршку Општине Врњачка Бања. Пројекат ће бити финансиран и реализован у сарадњи са UNDP. Циљ пројекта је умањење биолошког отпада из хотела и ресторана, који ће бити компостиран и коришћен за озелењавање цветних површина.

Семинар на тему Заштита потрошача у туризму

Након промотивног догађаја поводом оснивања Жан Моне модула за европско потрошачко право (CONLAW модул), који је одржан 29. фебруара 2024. године на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу, на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу се, почев од 11. марта 2024. године, реализује Семинар на тему Заштита потрошача у туризму (25 часова).

Учешће проф. Андреја Мићовића на I Међународном семинару о туристичком праву под окриљем Светске туристичке организације УН

На позив генералног секретара Светске туристичке организације УН, господина Зураба Пололикашвилија, проф. др Андреј Мићовић је учествовао као панелиста на Првом међународном семинару о туристичком праву који је одржан периоду од 29. новембра до 2. децембра 2023. године у Саламанки, Шпанија. Ко-организатори Семинара, осим СТО УН, били су и Универзитет у Саламанки и Универзитет Сорбона. Организатори Семинара су окупили домаће и међународне стручњаке из академске заједнице, међународних туристичких институција и Уједињених нација како би извршили темељну анализу усвојених принципа и препорука за помоћ међународним туристима садржаних у Међународном кодексу СТО УН о заштити туриста.

Истраживачки симпозијум Центра за истраживање у туризму при Факултету за бизнис и право Универзитета Едит Кован у Перту и Центра за истраживање и образовање у туризму при Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу

Након успешно реализованих одлазних и долазних академских мобилности током маја 2023. године (https://www.hit-vb.kg.ac.rs/index.php/nauka/naucne-aktivnosti/4524-erasmus-plus-poseta-fakultetu-zabiznis-i-pravo-australija, https://hit-vb.kg.ac.rs/index.php/4119-poseta-profesora-univerziteta-edit-kovan-australija), дана 1. децембра 2023. године, потписан је Меморандум о разумевању између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета Едит Кован у Перту. На основу потписаног Меморандума, одржан је заједнички истраживачки симпозијум под називом “Post-pandemic Tourism and Hospitality Research: Global Insights” у онлајн формату у организацији Центра за истраживање у туризму при Факултету за бизнис и право Едит Кован Универзитета који води проф. др Сем Хуанг и Центра за истраживање и образовање у туризму при Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, који води проф. др Андреј Мићовић. На Симпозијуму су изложени радови представника Универзитета Едит Кован из Аустралије, Сичуан и Хуађао Универзитета из Кине, Хирошима Универзитета из Јапана, Санвеј Универзитета из Малезије и са наше институције (проф. др Дарко Димитровски и проф. др Весна Миловановић). Онлајн семинар је био отворен за ширу јавност са посетом од око деведесет научника из целог света. Такође у оквиру истраживачког симпозијума је организована и панел дискусија на тему “Has the landscape of tourism and hospitality research changed due to the pandemic?” у којој су учествовали следећи истакнути научници (Каролин Функ са Хирошима Универзитета из Јапана, Александар Труп са Санвеј Универзитета у Малезији, Ноел Скот са Едит Кован Универзитета у Аустралији, Мануел Вонг са Технолошког Института из Тимора и Сем Хуанг са Едит Кован Универзитета).

Учешће проф. Андреја Мићовића на Међународној конференцији у Монтевидеу, Уругвај

У периоду од 8 – 10. новембра 2023. године, проф. др Андреј Мићовић је учествовао на 34. Светској конференцији Међународног форума туристичких заступника, одржаној у главном граду Уругваја, Монтевидеу. Овогодишња конференција је одржана у сарадњи са Министарством туризма Уругваја, Републичким универзитетом у Уругвају и Универзитетом у Саламанки (Шпанија), а под покривитељством Светске туристичке организације УН (СТО УН).

Мени за мобилне уређаје