Путања

Учешће наставника Факултета на међународној научној конференцији ИЗпераБА


Наставници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи били су учесници Прве научне конференције са међународним учешћем под називом Изазови и перспективе за развој општине Беране као предуслов за валоризацију сјеверне регије Црне Горе – ИЗпераБА, коју је организовала Општина Беране у периоду од 2. до 4. новембра 2023. године, а која је окупила преко 40 доктора наука из Црне Горе и региона. Учесници конференције презентовали су своје радове и идеје за подстицање економског развоја и јачање конкурентности привреде, валоризацију природних ресурса, развој туризма као и улагања и развој пољопривреде уз бољу саобраћајну инфраструктуру.

Циљ конференције био је, да се  кроз сагледавање свих изазова са којима се северна регија суочава дође до перспектива које ће помоћи у самој валоризацији, како општине Беране, тако и читаве северне регије Црне Горе. Протоколарни део конференције састојао се из две сесије – Развој туризма и саобраћајне инфраструктуре као предуслов заустављања миграције становништва и Развој пољопривреде као предуслов побољшања стандарда грађана. Представници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи који су својим радовима и излагањима допринели раду конференције били су: проф. др Драго Цвијановић – декан Факултета, проф. др Марија Костић – продекан за наставу, доц. др Соња Вељовић и асистент MSc Јован Бугарчић.

Учешће на семинару "Advancing Higher Education through New Erasmus+ Cooperation Partnerships"


Проф. др Марија Мандарић учестовала је на семинару "Advancing Higher Education through New Erasmus+ Cooperation Partnerships" у Варшави, у организацији националне Еразмус агенције Пољске. Скуп је имао циљ умрежавање високообразовних институција и анализу приоритета за финансирање. Учесници су имали прилике да размотре потенцијална партнерства за наредни циклус Еразмус пројеката.
ФОТО:

Међународна стручна и научна конференција SITCON 2023 Београд


У четвртак 19. октобра 2023. године на Универзитету Singidunum у Београду, одржана је 8. Међународна стручна и научна конференција из области туризма и хотелијерства - SITCON 2023 (Singidunum International Tourism Conference). Представници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи на овом скупу били су проф. др Снежана Милићевић, проф. др Дарко Димитровски и проф. др Весна Миловановић.
ФОТО:

Одобрено финансирање пројекта у оквиру програма ПРИЗМА Фонда за науку Републике Србије


У оквиру програма ПРИЗМА Фонда за науку Републике Србије одобрено је финансирање пројекта под називом „Mathematical Methods in Image Processing under Uncertainty” (MaMIPU). Руководилац пројекта је проф. др Небојша Ралевић, а члан пројектног тима испред нашег Факултета је проф. др Марија Пауновић. Једанаесточлани пројектни тим чине наставници и сарадници Факултета техничких наука и Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, Електротехничког факултета, Рударско-геолошког факултета и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду и Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу.

На Јавни позив за програм ПРИЗМА је пријављено 660 предлога пројеката, од којих је за финансирање одобрено њих 97 из 11 градова, међу којима је и Врњачка Бања.

У пројекту ће се истраживати нове теорије и иновативне технике, у првом реду, из области рачунарске и дигиталне геометрије, топологије и фази метрике, у контексту анализе и обраде слике. Пројектни тим ће развијати напредне моделе и алгоритме учења који ће бити примењени на обраду слика, што је у обради медицинских слика нарочито значајно као подршка дијагностици.

Више детаља о позиву и о прихваћеним пројектима можете погледати na линку.

Сајам зелених идеја, иновација и пројеката

Програм Уједињених нација за развој и Министарство заштите животне средине, заједно са њиховим партнерима организовали су „Сајам зелених идеја,иновација и пројеката“.

Сајам је организован поводом Светског дана заштите животне средине, 5. јуна 2023.године у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ у Београду.

На Сајму су као представници Факултета учествовале професорке Марија Костић и Соња Вељовић.

Циљ догађаја је да прикаже најбоље до сада реализоване иновативне идеје за зелену трансформацију српске привреде, као и да окупи представнике пословног сектора, релевантних институција, међународних донатора и Владе Републике Србије.

Мени за мобилне уређаје