Одржана Међународна конференција "Туризам и зелене инвестиције"

На Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу одржан је Међународни научни скуп под називом "Туризам и зелене инвестиције" од 31. маја до 1. јуна 2024. године.

Циљ Међународне конференције, између осталог је размена идеја и искустава учесника из земље и иностранства у области туризма, успостављање сарадње са другим научним и привредним институцијама, анализа могућности ефикаснијег изналажења начина да кроз примену добре праксе дођемо до закључка у ком правцу треба да се у будућности развија туризам у Србији, односно на који начин повезати све делатности (привредне и ванпривредне) у функцији бољег коришћења привредних ресурса, већег запошљавања и вишег стандарда нашег становништва.

На свечаном отварању Научног скупа присуствовали су бројни гости из земље и иностранства, представници јавних институција, амбасада, учесници конференције из Србије, Кине, Турске, Мађарске, Словеније, Хрватске, Македоније, Румуније, БиХ, Црне Горе и других земаља, студенти, запослени и представници медија.

На самом почетку скуп је поздравио проф.др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, Његова Екселенција амбасадор Палестине у Србији господин Mohamed Al Namoura, Други секретар за науку, технологију и иновације Амбасаде Народне Републике Кине у Републици Србији, господин Rui Li, проф. др Марко Ђого, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Боро Крстић, декан Пољопривредног факултета Универзитета Бјељина, проф. др Andrei Jean Vasile из Румуније и проф. др Живорад Ајдачић, председник Културно - просветне заједнице Србије који је свечано отворио Међунарони скуп "Туризам и зелене инвестиције".

У циљу успостављања сарадње са научним и привредним институцијама, Факултет је том приликом потписао три уговора о пословно-техничкој сарадњи :

  • Меморандум о разумевању са  Кинеском  институцијом ВИСОКА ШКОЛА ЗА МЕНАЏМЕНТ У ТУРИЗМУ, СЕВЕРОЗАПАДНИ НОРМАЛНИ УНИВЕРЗИТЕТ
  • Споразум о успостављању сарадње са КАНЦЕЛАРИЈОМ ЛОКАЛНОГ ОМБУДСМАНА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА, коју заступа Јелена Миливојевић - локални омбудсман града Крагујевца
  • Споразум о сарадњи са УНИЈОМ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ, коју заступа директор Срђан Дробњаковић

За учеснике и госте конференције, традиционално је организована презентација локалних удружења.

Свој дугогодишњи рад "Вез кроз традицију, ткање, накит, природна козметика, одевни традиционални предмети, иконе у дуборезу, сувенири" представиле су чланице удружења "Златне нити" из Врњачке Бање.

Такође, младим истраживачима, за најбоље радове додељене су "RebResNet" награде.
ФОТО:


Штампа