Двадесет година високог образовања у Врњачкој Бањи - од идеје до остварења

У уторак, 17. децембра 2019. године на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу одржана је Свечана академија поводом великог јубилеја и представљање монографије "Двадесет година (1999-2019) високог образовања у Врњачкој Бањи-од идеје до остварења".

Идеја и борба у датим друштвеним околностима од почетка деведесетих година прошлог века за оснивање факултета, били су повод да се приреди једна монографија у којој су забележена сва настојања за оснивање факултета у Врњачкој Бањи, бањи која се по својим карактеристикама и традицијом, наметнула као најприродније место за Факултет, по угледу на друге факултете ове врсте у свету.

Свечаности су присуствовали др Душан Кићовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Споменка Симонић, помоћник министра просвете за ученички и студентски стандард и инвестиције, Проф. др Саво Трифуновић, проректор Универзитета у Крагујевцу, Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, пријатељи факултета који су учествовали у борби и реализацији идеје о високом образовању у Врњачкој Бањи, декани чланица Универзитета у Крагујевцу, представници локалне самоуправе, директор Угоститељко-туристичке школе са домом ученика у Врњачкој Бањи, уважени професори, представници јавних институција, удружења, бројни гости, запослени, студенти и представници медија.

На самом почетку Свечане академије, присутнима се обратио Проф. др Драго Цвијановић, који је посебно истакао значај свих оних који су учествовали у реализацији високог образовања у Врњачкој Бањи и који су својим радом и доприносом заслужни што се једини државни Факултет за хотелијерство и туризам налази у Врњачкој Бањи, у центру бањског туризма.

Такође, присутне су поздравили др Душан Кићовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Проф. др Саво Трифуновић, проректор Универзитета у Крагујевцу, г-дин Иван Џатић, заменик председника Општине Врњачка Бања, Проф. др Радослав Сенић, први декан најмлађе чланице Унивезитета у Крагујевцу и г-дин Родољуб Џамић, коаутор монографије "Двадесет година високог образовања у Врњачкој Бањи-од идеје до остварења".

Поводом јубилеја Двадесет година високог образовања у Врњачкој Бањи, за истакнути рад и достигнућа у наставној, научној, културној и другој делатности Факултет је доделио ПЛАКЕТЕ Проф. др Ратку Марковићу, потпредседнику Владе Републике Србије (1994-2000), Проф. др Миловану Бојићу, потпредседнику Владе Републике Србије (1998-2000) и Проф. др Ивану Радосављевићу, редовном професору Факултета политичких наука, Универзитета у Београду.

За допринос у развоју високог образовања уручене су ЗАХВАЛНИЦЕ Споменки Симонић, помоћнику министра просвете, науке и технолошког развоја, Прим. др Томиславу Јанковићу, директору Републичког завода за здравствено осигурање и директору Завода „Торлак“,Београд(1999) и Миливоју Чеперковићу, постхумно, директору ДП „ЕНЕРГОТЕХНИК“. Признања је уручио Проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу.

Коаутори монографије "Двадесет година (1999-2019) високог образовања у Врњакој Бањи-од идеје до остварења" су: Проф. др Дарко Димитровски, ванредни професор; Родољуб Џамић, дипл. правник; Ирена Челић, Маријана Сеочанац и Милица Поповић студенти докторских студија Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи.

Издавач монографије је Универзитет у Крагујевцу-Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи. У уметничком делу Свечане академије учествовали су Братислав Старчевић, студент Факултета педагошких наука у Јагодини, Александар Илијовски и Вук Младенић, ученици музичке школе "Стеван Мокрањац" из Краљева, Катарина Богићевић и Теодор Иванчевић, музички дуо из Врњачке Бање.

ФОТО:


Штампа